angst en het overlevingsmechanisme maken plaats voor inzicht

Het antwoord op de vraag waarom we een blokkerend overlevingsmechanisme niet zo maar even los kunnen laten is uiteindelijk vrij simpel. Stel je springt van een 3 meter hoge muur en je komt erachter dat je daarbij je beide benen breekt en de hele gebeurtenis maar net overleeft. Zou je dit dan zonder enige weerstand en blokkade in volledige vrijheid, openheid en stabiliteit nog een keer doen? Nee, natuurlijk niet! Klinkt logisch toch? Ons lichaam, gericht op overleven, heeft ons verteld dat dit niet bijdraagt aan het overleven, dat het onveilig is voor de voortzetting van het ‘ras’. Een oeroud onbewust systeem dat in het oudste deel van onze hersenen plaatsvindt (ook wel het reptielen brein genoemd) en dat ervoor zorgt dat het ‘ras’ mensheid al eeuwen de tand des tijds doorstaat. Dit geschetste voorbeeld van fysiek onveilig zijn, geldt op exact dezelfde manier voor mentaal onveilig zijn. En dat maakt dat wij vanuit dit onbewuste oude deel in onze hersenen niet kiezen voor helen, groeien en loslaten, maar juist ervoor kiezen te blijven doen wat we deden want dat helpt ons immers overleven.

Gelukkig kun je na een val van een paard ook opnieuw leren paardrijden, en kunnen we na een mentaal onveilige ervaring ook leren deze te integreren en los te laten. Het was heel mooi om te zien hoe langzaamaan de angst en het overlevingsmechanisme plaatsmaakten voor inzicht, bewustwording en een stukje rust en ontspanning. Ice hielp Helga heel mooi om de momenten aan te stippen waarop ze onbewust toch weer overging op vermijden en klein worden. En hij gaf prachtige feedback op het moment dat zij zich toonde en ruimte begon in te nemen door letterlijk te laten zien waar zijn ruimte eindigde en die van haar begon! Helga kreeg de kans om positieve ervaringen op dit onderwerp tegenover de negatieve te zetten en heel langzaamaan durfde ze met Ice te interacteren. Het feit dat Ice helder reageerde op haar innerlijke verandering bevestigde (misschien voor het eerst) het besef dat zij niet raar, anders, klein, zwak of minderwaardig was.

Hoe mooi om te zien dat Helga na 5 sessies een switch maakte tussen verstijfd in het hoekje van de bak staan omdat ze bij een los paard in de ruimte stond, naar samen rennen en spelen, in contact komen en zijn met elkaar, elkaar ontmoeten en inspireren in diezelfde ruimte!

Het Paarden-kwartjes traject van Helga wordt in onderstaande blogs beschreven:

Heb jij specifieke vragen over de Paarden-kwartjes training? Wil je een keer vrijblijvend van gedachte wisselen over een ontwikkelvraag dat je bezighoudt? Stuur dan een e-mail naar  info@revalidatiestaldekuper.nl of bel naar 06 – 23411392.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen