van gesloten en stug naar open en zacht

In deze blog neem ik jullie mee in een revalidatietraject dat in het voorjaar van 2020 bij mij is gestart. Vanuit een wens van de eigenaar schrijf ik deze blog anoniem. Het was een heel interessant revalidatietraject en zeer de moeite waard om te delen! Het traject begon in eerste instantie vooral met fysieke klachten en hulpvragen. Met een oudere aandoening en een recente blessure was dit een interessante puzzel over oorzaak en gevolg. Tijdens de intake van dit traject liet het paard op voorhand ook al lichte mentale problematiek zien, iets wat later ook een belangrijke sleutel werd in de zoektocht naar herstel.

Tijdens de beoordeling op stand en in beweging liet het paard veel spanning in bespiering zien, wat je duidelijk terugzag in zijn bewegingspatroon. Korte passen, weinig bewegingsvrijheid van de gewrichten en één en hetzelfde postuur (lichaamshouding) in wat voor gang, tempo of aanspanning hij ook liep. Een paard dat met maar één postuur loopt verraadt áltijd compensatie. Een postuur passend bij de aanspanning en gedragenheid van dat moment is dus ontzettend belangrijk en daarom een belangrijke graadmeter in al mijn trainingen. En laat de mate van aanspanning nou toch ieder moment veranderen en daarmee de balans verschuiven waardoor er dus ook bewegelijkheid moet zijn in het postuur… Wanneer een paard in balans is, is het zwaartepunt goed verdeeld over zowel de schouders als voor- en achterhand en krijgt het bewegingsvrijheid van hoofd, hals, benen en rug.

Naast de stugheid in zijn lijf had dit paard ook te maken met een aantal scheefheden in beweging, maar ook in de stand van de voeten en het gebit. Dus ook hier gold het vraagstuk: Is dit de oorzaak van de problematiek? Of is dit het gevolg? Rede genoeg om op onderzoek uit te gaan.

Dit trainingstraject wordt beschreven in de volgende blogs:


Heb je specifieke problemen met je paard, maar weet je niet waar dit aan ligt? Stuur dan een e-mail naar  info@revalidatiestaldekuper.nl of bel naar 06 – 23411392. Ik denk graag vrijblijvend met je mee!

Winkelwagen