De verbindende factor

Behandelen, trainen op balans, trainen op bewust zijn, afstemmen op elkaar, leren communiceren, mentaal groeien en ontwikkelen en samen de mensenwereld ontdekken… Pfff het klinkt als een heel karwei dat zadelmak maken… Ergens is het dat ook wel, er is veel te leren en te ontdekken in dat beginstadium, zowel voor het paard als de eigenaar! Het is niet voor niets dat ik deze blogreeks het trainingstraject van Agnes heb genoemd, het is een heel traject waar je samen instapt.

Het traject van Agnes heeft anderhalf jaar geduurd, dat is het stuk dat ik haar hier heb kunnen aanbieden. Dit traject loopt natuurlijk eigenlijk haar hele leven door (want tja.. er valt altijd wat te leren!), maar gemiddeld genomen is anderhalf tot twee jaar wel de standaard tijd die nodig is voordat je jonge paard een hele goede, stabiele basis heeft. Dan heb je het ook over echt een hele fijne basis! Je paard is geestelijk en lichamelijk in balans, het heeft al een groot lichaamsbewustzijn ontwikkeld en jullie communicatie is al heel erg sterk, open en helder en er is veel rust en vertrouwen. Het zijn veel losse onderdelen waar je allemaal rekenen mee moet houden, voor al die onderdelen is rust, tijd en ruimte nodig om ze te ontwikkelen. Ik kan mij voorstellen dat je denkt: er is zoveel, ik zie door de bomen het bos niet meer!!

Gelukkig is een jong paard zadelmak maken net als voor het eerst naar school gaan. Het lijkt echt veel te veel, veel te groot en veel te nieuw, maar wanneer je eenmaal bent begonnen, rol je er als vanzelf doorheen. Het een volgt het ander op en het voorgaand geleerde onderwerp ondersteunt en helpt ontwikkelen bij het volgende. Ik zal je in een aantal voorbeelden uitleggen wat ik bedoel. Als we nog even terugdenken aan de vorige blog, daar hebben we het gehad over de scheefheden in Agnes haar lijf. We zagen drie verschillende scheefheden: 1. Een natuurlijke scheefheid, 2. Scheefheid door trauma van buitenaf en 3. Aangeboren afwijking. Deze drie scheefheden kunnen bij alle jonge paarden voorkomen, maar meestal heb je te maken met alleen de eerste twee (of de laatste ook, maar in hele lichte variant waardoor deze niet voor problemen zorgt).

Wanneer je je dus bezig gaat houden met de balans van je paard, dat is vanaf het punt dat je toe bent aan stukjes technische en/of fysieke training (dit komt na je mentale training en het samen leren communiceren). Dan kijk je dus ook of het lijf überhaupt in staat is om in balans te komen, of dat daar te veel en/of te grote scheefheden inzitten waardoor dit simpelweg fysiek niet mogelijk is. Wanneer je gaat behandelen, dan ga je (heel simpel weg gezegd) ruimte maken op plekken waar deze niet was, je maakt te strakke spieren zachter waardoor de botstructuren beter op zijn plek vallen en blijven. Hierdoor worden als het goed is de te zachte/slappe spieren meer aangesproken waardoor deze sterker en steviger worden. Zodoende wordt het lijf beetje bij beetje rechter. Je training wordt daarmee een uitgelezen kans om je paard te helpen ontdekken welke nieuwe mogelijkheden er zijn ontstaan en nog belangrijker helpen ontdekken hoe hij zijn lijf eigenlijk zou moeten gebruiken! Doordat je in je basis al gewerkt hebt aan communicatie, lichaamsbewustzijn, het leren sturen en controleren van de energie, de richting, het gewicht en het tempo, kun je hem nu dus prachtig helpen dit toe te passen in zijn ‘nieuwe’ lijf! En… waardoor je behandeling dus veel meer en veel langer effect heeft!

Dus… Je mentale training ondersteunt je fysieke training, je fysieke training ondersteunt je behandelingen, je behandelingen ondersteunen je fysieke trainingen, en wanneer je paard je lekkerder in zijn lijf zit ondersteunt dat ook weer zijn mentale toestand! Ook helpt het helder communiceren bij het aanbieden van nieuwe, spannende dingen, en het aanbieden van die nieuwe dingen bieden weer nieuwe dimensies in je balanstraining (denk maar eens aan het toevoegen van dubbele lijnen, of hoe je als ruiter in het zadel heel erg veel beter kunt ondersteunen in het leren sturen van de energie in de juiste richting met het juiste tempo en het gewicht op de juiste plek).

Deze blog geeft eigenlijk meteen een beetje de trainingsopbouw van een jong paard weer:

  • Je begint bij leren communiceren, vertrouwen opbouwen, het gesprek openen en openhouden, wederzijdse persoonlijke ontwikkeling en afstemming op elkaar.
  • Vanuit deze communicatie leer je al te werken met energie, beide leer je het te sturen, in een richting, een volume en grootsheid (of juist heel subtiele kleinheid). Daarmee leer je waar heel precies het gewicht in jullie lijf moet zijn wil je dit perfect in balans en heel gecontroleerd kunnen sturen, welke aanspanning en ontspanning daarvoor nodig is en je leert aanvoelen welke lading er in de energie zit (angstig, vertrouwd, trots, enz.).
  • Doordat je dit hebt geleerd, ben je beide heel erg bewust van je eigen lichaam geworden en weet je al veel over balans. Daarnaast heb je een sterke band van vertrouwen opgebouwd waardoor nieuwe dingen aanbieden niet moeilijk meer is.
  • Deze nieuwe dingen helpen weer in het verder ontwikkelen van de balans en stabiliteit en maken het paard nog bewuster van waar alles precies in zijn lijf moet gebeuren.
  • De behandelingen creëren ruimte om balans te vinden en dieper te ontwikkelen.

Je ultieme doel is het kunnen berijden van je paard. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar dit is ook meteen de meest sterke vorm van energie uitwisselen, want je maakt immers letterlijk fysiek contact. Het is een hele bijzondere ervaringen (en zelfs de reden waarom mensen zo gek zijn van paardrijden), maar het is ook de meest ultieme manier om je paard te helpen zijn balans en gedragenheid te vinden (en dat van jezelf stiekem ook).

In de volgende blog ga ik nog iets dieper in op dit laatste stadium van je traject, en leg ik uit waarom je vanuit het zadel zo goed kunt werken aan balans!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen