Autonomiteit, wat is dat eigenlijk?

Autonomiteit gaat over zelfstandigheid in veel verschillende opzichten en is cruciaal in het werken met paarden. Zeker waar het gaat om verwerken van trauma’s.

Autonomiteit gaat over zelfstandigheid. Zelfstandigheid in je handelen en dagelijkse keuzes maar ook in je eigen lichaamshouding, gebruik en gedragenheid. Autonomiteit is onzettend belangrijk in het werken met paarden, en zeker in het werken met getraumatiseerde paarden. Dit heb je kunnen lezen in het vorige blog over paarden die vechten

Autonomiteit is 1 op 1 gelinkt aan leiderschap en dit komt doordat wanneer jij jouw eigen keuzes maakt en durft te staan voor je eigen handelen zonder je aan te passen of beïnvloed te worden door anderen, jij in staat bent om keuzes te maken op de momenten die er toe doen: moeten we vluchten, of grazen we verder? Dat je kunt blijven nadenken en bewust kunt kiezen: nemen we het pad door de bergen, of door het moeras? Dit maakt jou leiderwaardig: je kunt veiligheid bieden aan de hele groep, keuzes maken voor het grote geheel in plaats van ego gestuurde keuzes die in het voordeel zijn voor jou alleen. Dit is ook precies waarom je leiderschap ontvangt en niet wint, afdwingt of opeist. Je krijgt het van anderen voor de kwaliteiten die in je bezit en vanaf het moment dat je die innerlijke kwaliteiten vrij aan de buitenkant durft te laten zien.

Mentale autonomiteit is ontzettend belangrijk in het werken met eigenlijk alle paarden omdat het het verschil maakt tussen handelen vanuit emotie (kwaad worden, gefrustreerd raken, voorzichtig worden, angstig zijn, te enthousiast zijn, enz.) of handelen vanuit je kern. Het verschil tussen handelen vanuit emotie en handelen vanuit de kern is dat handelen vanuit emotie direct en vol gas gebeurt. Er zit geen ruimte tussen van bedachtzaamheid omdat emoties in je 2e cirkel van overleven zitten. Het gebeurt dus voor een heel groot deel onbewust. Waarbij handelen in autonomiteit vanuit jouzelf en niet beïnvloed door (het gedrag van) een ander, deze handelingen wel vanuit het bewust-zijn gebeuren. Wanneer je in deze staat van zijn kunt werken, kun je veel adequater handelen in het trainen, opleiden of hertrainen van paarden. Zoals het voorbeeld in de vorige blog: je kunt er bewust voor kiezen om niet terug te gaan vechten bij een kwaad, geschaad paard, maar om mee te gaan bewegen totdat er weer een punt van saamhorigheid voorbij komt. Wanneer je in je frustratie zit: ‘Waarom vecht je nou tegen mij? IK heb jou toch niks verkeerd gedaan? Én ik heb toch al zo vaak bewezen dat ik te vertrouwen ben? enz ben je vaak al aan het terugvechten, soms zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. 

Naast mentale autonomiteit bestaat er ook nog zoiets als fysieke autonomiteit, ofte wel: een zelfstandige ruiterzit. Of wanneer je meer in yoga termen spreekt: het balanscentrum onder in je eigen lichaam waarmee je lichaam perfect gecentreerd in het midden in balans is. Wanneer je werkt met paarden onder het zadel, dan is dit belangrijk omdat je alleen vanuit hier als ruiter geen last bent om te dragen, maar mee kan bewegen met de beweging van je paard. Je kunt het ondersteunen wanneer het uit balans raakt, maar ook volledig vrij onder je door laten bewegen wanneer dit nodig is. Ook wanneer een paard vecht is deze balans belangrijk, omdat je alleen vanuit dit punt in staat bent om zacht te blijven in je spieren en gecontroleerd in je bewegingen. Zodat je ook vanuit hier kunt kiezen voor meebewegen of terugvechten. 

Beide vormen van autonomiteit suggereren een vorm van stil zijn, stilstand. Maar het is alles behalve dat! Ja het is heel stil in je eigen binnenwereld wanneer je keuzes kunt maken vanuit jezelf ongeacht wat de ander daarvan vindt. En ja het is heel stil in je eigen fysieke balanscentrum omdat je maar heel weinig spiertjes en heel weinig beweging nodig hebt om in balans te blijven. Máár het is alles behalve stil in de vorm van stilstand. Wanneer je perfect in balans bent, ben je rustig, gecontroleerd, vrij van belemmering en in staat om mee te bewegen in elke richting, máár zonder jezelf te verliezen! 

Winkelwagen