Inrijtraject Misty

Misty is een achtjarige Appaloosa merrie die bij ons kwam om verder te worden ingereden. Een paard met een basis in grondwerk en longeren, maar met waarschijnlijk een of meerdere slechte ervaringen, zo werd mij verteld. Eenmaal hier bleek er nog een behoorlijke portie werk te zitten in het verder opleiden van dit paard maar ook in het ontrafelen van haar gedrag. Misty was uitermate explosief óf extreem afgesloten en bij alles wat ze deed was het of het één of het ander. Zelfs op stal, in de paddock, bij het binnen halen en buitenzetten én in het werk. Dit paard stond tot in het extreme altijd op de overleefstand. Naast dit opvallende gedrag waren er ook fysiek een aantal punten die opvielen. Haar lijf was behoorlijk strak en haar passen zo kort dat ze meer dan een meter te kort kwam om in te treden met het achterbeen. Verticaal gezien was ze écht heel scheef en zelfs zo scheef dat ze in draf op de volte onregelmatig was. Ze leek wel meer dan 100 kilo te zwaar ondanks een strak dieetregiem waarop ze gestaan had. Naast het overgewicht was ze ook gevoelig voor hoefbevangenheid. Dit is iets wat voor een lichaam echt niet ‘normaal’ is, in de zin van: dit is géén natuurlijke reactie. Alles aan dit paard schreeuwde onbalans zowel fysiek als mentaal.

We zijn begonnen met Chinese geneeskunde om de fysieke binnenkant van Misty te ondersteunen. Uit de eerste meeting bleek inderdaad dat haar systeem behoorlijk uit balans was. De manier waarop haar organen in onbalans waren zorgde ervoor dat haar verschillende organen elkaar in onbalans bleven houden. Door de huidige werking van de organen gaven zij bepaalde hormonen af die andere organen het seintje gaven in actie, reactie of passieve staat te komen of blijven. Deze organen gaven op hun beurt ook ‘verkeerde’ signalen waardoor dit probleem niet met rust of alleen een beetje training verholpen kon worden. Het hield zichzelf in stand. Naast het in stand houden van de onbalans stond haar lijf hierdoor op overleven, en dat triggert natuurlijk ook weer een stukje mentaal op overleven staan. De Chinese geneeskunde sloeg bij Misty gigantisch positief aan en na twee weken begonnen we al de eerste veranderingen te zien. Naast de ondersteuning waren we ook begonnen met trainen om daar de eerste aanpassing te maken om haar op weg te helpen om mentaal uit de overleef stand te komen. Voor mij lag de nadruk in dit traject op begeleiden omdat de wens van de eigenaar was vooral zelf veel te leren zodat ze eenmaal thuis ook de kennis en de tools had om het alleen voort te kunnen zetten. In het begin was er dus veel uitleg over hoe te reageren, waarom en wanneer dingen toe te passen. Terwijl al deze stappen werden genomen en er telkens veranderingen optraden tijdens dit traject liet onderhuids mij één vraag maar niet los: Hoe kon het toch zijn dat dit paard zó ver uitbalans was geraakt?

De training vorderde en er gebeurde veel, Misty en eigenaar leerden veel maar dat betekende nog niet dat het gedrag meteen makkelijker werd of dat de problemen direct meer waren op gelost. Misty was een mooie spreekwoordelijke ui die laagje voor laagje dichter bij haar eigen kern uitkwam. Elk nieuw laagje dat afgepeld werd gaf vervolgens totaal ander gedrag en dat vroeg nogal veel aanpassingsvermogen van de eigenaar om mee te kunnen bewegen en ontwikkelen om zo op elk ander gedrag het juiste antwoord te kunnen geven. Bij elk laagje kreeg ik nieuwe informatie over wie Misty nou eigenlijk was en kreeg ik één nieuw puzzelstukje van het vraagstuk: hoe had dit kunnen ontstaan. Door telkens goed te blijven observeren werd heel langzaam dit grote vraagstuk helderder, waarover meer in het volgende blog.

Het inrijtraject van Misty wordt in onderstaande blogs beschreven:

Heb jij specifieke vragen over het inrijden van je paard of wil je een keer vrijblijvend van gedachte wisselen over een trainingsaspect dat je bezighoudt? Stuur dan een e-mail naar  info@revalidatiestaldekuper.nl of bel naar 06 – 23411392.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen