Gewoon doorgaan

Zodra we zagen dat Ice de Esdoornvergiftiging – zij het lichamelijk en geestelijk beschadigd – zou overleven en de dierenarts niet veel meer voor hem kon doen, zijn we zelf gaan zoeken. Ik wist wel dat zijn organen en spijsverteringssysteem het ontzettend zwaar hadden gehad dus ik zocht een manier om hem te helpen bij het herstel van zijn organen en het zo snel mogelijk ontgiften van zijn lichaam. Hierbij kwam ik in eerste instantie uit bij de Lecher Antenne.

Met de Lecher Antenne meet je de verschillende (energie)trillingen in het lichaam. Elk orgaan trilt op zijn eigen frequentie en snelheid, en door deze te meten kun je kijken of hier afwijkingen in zitten en hoe groot deze afwijkingen zijn. Aan de hand daarvan zet je een behandeling in. In het geval van Ice kregen we druppels, pure concentraten van verschillende kruiden en andere natuurlijke producten die allemaal afgestemd zijn op en ondersteunen bij het herstel van zijn organen, spieren en zenuwen. Daarbij hielpen ze ook het lichaam te ontgiften en zo snel mogelijk weer neutraal te worden (vrij van allerlei ontstekingsreacties in het lichaam). We zijn ongeveer anderhalve maand aan het meten geweest voordat zijn lichaam geen abnormale frequenties meer aangaf.

Nadat we uitgemeten waren, was ik wel benieuwd wat er zich verder allemaal in zijn lichaam afspeelde. Je kon zien dat hij door het vallen een heleboel blokkades in zijn lichaam had gekregen en om een duidelijker beeld te krijgen van wat zich daar binnen allemaal afspeelde, heb ik een thermografie laten maken. In de opnames uit die thermografie kun je goed zien dat hij veel blokkades heeft op de overgangen in de wervelkolom (dit zijn ook de gevoeligste delen voor een wervelkolom omdat hier beweging en meestal een verandering van bewegingsrichting in zit). Hierdoor staat er ontzettend veel spanning op de spieren. Ook kon je zien dat hij zelfs een lichte asymmetrie in zijn hoofd heeft. Dit alles bevestigt ook meteen de reden dat hij onrustig is, niet aangeraakt wil worden en niet in staat is om grote hoeveelheden informatie te verwerken. Wat wel opvalt, en ik in eerste instantie niet verwacht had, is dat hij toch nog heel erg veel reactie geeft in zijn spijsverteringssysteem.

Nadat we de thermografie hadden laten maken en ik de bevestiging kreeg op mijn vermoeden dat hij veel blokkades had, zat ik erover te denken om hem te laten behandelen door een osteopaat. Wanneer een paard flink geblokkeerd zit in de ruggenwervels, lendenwervels, het sacrum en het hele SI-gebied, kunnen zenuwen die door het ruggenmerg lopen en uittreden naar de spieren in de achterhand niet goed hun informatie doorgeven.  Ik hoopte doordat we hem los gingen maken, dat hij weer meer en betere controle kreeg over zijn spieren in de achterhand. Ook zou het lichaam misschien beter instaat zijn om zichzelf te herstellen, en zou hij niet zo strak en pijnlijk meer in zijn spieren zitten.

Uiteindelijk hebben we toch besloten om hem eerst een aantal weken/maanden rust te geven, gewoon rustig met zijn vaste kudde op de wei. Omdat zijn spijsverteringstelsel nog zoveel reactie gaf, wou ik hem eerst de kans geven om wat stabieler te worden, het lichaam de kans geven om eerst zelf een aantal dingen op te lossen en de tijd te geven om te herstellen. Op dit filmpje  zien jullie Ice  ongeveer 2,5 / 3 maand na de vergiftiging. We waren klaar met de Lecher Antenne en hadden de thermografie laten maken. Op het moment dat hij buiten in de wei loopt is hij vrij ontspannen, je ziet nog wel heel goed dat hij geen precieze controle over zijn achterbenen heeft (op het filmpje stapt hij alleen, in draf en galop liep hij moeilijker). Je ziet dat hij nog steeds een bloeduitstorting onder zijn hals heeft van het vallen, en verder zie je dat hij ontzettend strak in zijn spieren zit.

In het eerste half jaar heb ik zijn voeding aangepast. Zelfs na 6 maanden kwam er toch nog naar voren dat hij veel afvalstoffen in zijn lichaam had vast gehouden. De eerste kruidenmix is dan ook vooral gericht op detox/ontgifting. Door zijn voeding aan te passen, is alles in een soort stroomversnelling gekomen. Je ziet dat hij beter instaat is om te ontspannen, zijn spieren worden zachter, zijn coördinatie verbetert enorm en hij is een stuk vrolijker, rustiger en relaxter. Naast de kruiden voer ik een aanvullende vitamine- en mineralenbrok en krijgt hij extra magnesium, selenium en vitamine E. De voeding werkt dus niet alleen ontgiftend, maar ondersteunt ook heel mooi in alles wat hij te kort kwam, waardoor zijn lichaam veel beter in staat is om te herstellen.

Met de inzet van een osteopaat hoopte ik dat ook het laatste stukje in zijn lijf opgelost kon worden, en dat Ice doordat alle systemen in zijn lichaam straks weer ‘los/open’ zijn,  in staat zou zijn het laatste stukje te herstellen.

Het is inmiddels bekend dat een paard (of mens, of ander dier) met neurologische problemen deze op moet lossen door training/oefening. Specifieke oefeningen die erop gericht zijn om zijn lichaam bewust te laten nadenken hoe het moet bewegen. Op die manier leer je het lichaam, de spieren en zenuwen om opnieuw bewust gebruikt te worden. Eigenlijk moet je hem letterlijk opnieuw leren lopen. Bij de start van  het tweede jaar in mijn opleiding revalidatietrainer, heb ik  Ice meegenomen als revalidatiepaard en zijn we met hem aan de slag gegaan om opnieuw zijn lichaam te leren gebruiken. Het zoeken naar manieren om hem te helpen in zijn herstel gingen al die tijd gewoon door.

 

Bij revalidatietrajecten is het belangrijk dat je keuzes durft te maken en dat je keuzes maakt op basis van de juiste overwegingen. In het volgende blog van deze serie ga ik in op de overwegingen en keuzes in het revalidatietraject van Ice.

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen