liefde is samen vieren als een feest… niet te keer gaan als een beest…

Gewone training: Duque en Adventure

Over beide mannen heb ik geloof ik al eens een blog geschreven. In Duque’s geval stond hij vorig zomer ook al eens hier in training en in Adventure’s geval vertelden we al ooit iets over zijn zoektocht naar een nieuwe plek, waar hij vandaan kwam en hoe het met hem ging. Beide paarden ken ik inmiddels al een jaar of drie en kreeg daarbij delen van hun ontwikkeling mee. Afgelopen zomer stonden ze beiden hier in training, kwamen hun levens samen en verloopt hun verhaal samen verder. Beide mannen hebben toch wel een behoorlijk revalidatie verleden, en zoals de titel al zo mooi doet blijken bracht dit eerst nogal wat moeilijkheden met zich mee, maar is het nu tijd voor verzachting en het leven vieren.

Beide mannen kennen een verleden waarbij er fysieke schade is ontstaan en beide mannen kennen een verleden waarbij ze mentaal niet altijd de ruimte kregen om zich te mogen uiten. Gelijkende verledens maar een compleet andere uitwerking wat betreft overlevingsstand. Waar Duque naar buiten knalt met woede en frustratie, keert Adventure naar binnen, hij raakt afgesloten en incasseert alle klappen op in zijn eigen lijf. Waar de één zegt: Ik zit niet lekker in mijn vel… en dat heb jij gedaan! Zegt de ander niets.

Andere reacties op een gelijkend verleden omdat je te maken hebt met andere karakters. Andere karakters en dus ook andere noden in de revalidatie. Waarbij Adventure rust, vertrouwen en interessante prikkels nodig heeft om hem uit zijn schulpt te krijgen, is er bij Duque heel veel autonomiteit, begrip en toch ook wel kadering nodig om hem weer enigszins bij zijn positieven te laten komen. En wat wil nu  het mooie… De kwaliteiten van de één vullen de ander aan!

Beide paarden mannen hebben de afgelopen jaren fijne eigenaren die hard werken voor hun revalidatie, mensen die investeren in hun dieren, ze een warm hart toe dragen en alles er aan doen om te zorgen dat het zo goed mogelijk met ze gaat. Zo het leven soms loopt, paden scheiden en anderen weer samen komen, delen deze twee mannen nu 1 en dezelfde eigenaar/familie. Het bijzondere van dit traject (van afgelopen zomer) is daarom misschien ook niet geweest wat we gaande weg zoal gedaan hebben om de paarden beetje bij beetje meer in balans te krijgen, maar om eigenlijk eens te kijken hoe deze twee paarden elkaar op weg helpen puur door ze zijn wie zijn!

Adventure is namelijk een stabiele, coole, alles overziende man van middelbare leeftijd. Hij kent het klappen van de zweep en je maakt hem de pis niet zo gauw meer lauw. Maar hij wordt ook snel flauw… laat het leven een beetje aan hem voorbij glijden en deelt er niet altijd actief meer in mee. Waar Duque fel is qua karakter, altijd aan staat en in contact is met zijn omgeving wil hij wel eens doorslaan in extreem gedrag. Deze twee paarden vinden samen een mooie uitbalancering: Adventure houd Duque iets stabieler, ontnuchtert het extreme in zijn karakter wat. En Duque daarin  tegen houd Adventure wakker! Midden in het leven en in contact met de wereld om zich heen!

Zo mooi hoe dit samen komt en elkaar versterkt! Het is een waardevolle aanvulling op de revalidatie die je als eigenaar niet makkelijk op een andere manier kunt bieden. Het biedt ook een mooie bewustwording van hóe belangrijk het is dat het totaal plaatje van huisvesting, behandeling en training klopt. Niet altijd een makkelijke opgave om passend te krijgen, maar zeker wel een belangrijke om mee te nemen in de weg van ontwikkeling van je paard.

Heb jij ook vragen rondom (revalidatie)training of hoe zou je graag eens iemand mee laten denken over of jou totaal plaatje van huisvesting, training en behandeling goed zit of misschien nog iets gefinetuned zou kunnen worden? Neem gerust contact op!

Winkelwagen