Mooie woorden zijn niet altijd waar en ware woorden zijn niet altijd mooi…

‘Mooie woorden zijn niet altijd waar en ware woorden zijn niet altijd mooi…’ is trouwens ook een hele belangrijke bij het trainen van paarden. Omdat een paard niet meteen de feedback teruggeeft in de vorm van ontspanning, loslaten of enthousiasme betekent niet altijd dat je niet goed zit! Maar hoe weet je dan of een paard aangeeft dat je een onmogelijke vraag stelt, of dat hij het niet doet omdat hij het niet kan of pijn heeft? Of misschien verwend is of dat je wel het goede rijdt maar dat hij het gewoon lastig vindt? Tja, dat is de kunst van het vak trainer, en een leuk onderwerp voor een andere blog om eens verder uit te werken 😉

Met het leren integreren leerde Gerda ook doorontwikkelen voorbij het inzicht dat er een pijnpunt zit. Ze leerde op welke momenten grenzen aangeven belangrijk is en dat goede communicatie hierbij van groot belang is. Door een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het emotioneel welzijn van de andere persoon was ze altijd geneigd voorzichtig te zijn, bang om zelf een persoon te worden die een ander (onbewust) pijn doet. Hierdoor werd de communicatie ook voorzichtig en daarmee onduidelijk. Onduidelijkheid is een voedingsbodem voor miscommunicatie en miscommunicatie is op zijn beurt weer voedingsbodem voor het ontstaan of aanraken van pijnpunten.

Al met al best ingewikkelde materie nu je dit zo leest he? Gelukkig hebben we daarvoor Ice en gaan we na een uurtje theorie lekker in de praktijk met hem aan het werk! Ice kan dit soort (voor ons mensen) lastige dingen superhelder laten zien in gedrag. Hij leerde Gerda dan ook over grenzen aangeven, heldere lichaamstaal, standvastigheid, duidelijkheid en het mooiste: hij liet haar voelen hoe dit voelt! En dat is heel wat anders dan wanneer je leert hoe je het zou moeten kunnen, hoe je het met je hoofd weet, maar vervolgens nog niet weet hoe je het in praktijk kunt brengen. Want voelen en lijfelijk ervaren hoe je grenzen aan kunt geven, wat heldere lichaamstaal, standvastigheid en duidelijkheid is, maakt dat je het mee kan nemen naar andere dagelijkse situaties met mensen. Een gevoel kun je je herinneren en kun je terughalen waardoor je het kunt gebruiken op het moment dat je het het meeste nodig hebt! Thank god voor celgeheugen! En dit is dus ook je weg voorbij weten waar je pijnpunten zitten en weten waar je kwaliteiten liggen. Voelen wat je pijnpunten zijn en waar kwaliteiten liggen geeft je creatiekracht van je oorspronkelijke levensvisie in je dagelijkse leven, en dat geeft op zijn beurt zingeven en voldoening!

Lees het eerste deel van de Paarden-kwartjes traject van Gerda in het onderstaande blog:

Heb jij specifieke vragen over de Paarden-kwartjes training? Wil je een keer vrijblijvend van gedachte wisselen over een ontwikkelvraag dat je bezighoudt? Stuur dan een e-mail naar  info@revalidatiestaldekuper.nl of bel naar 06 – 23411392.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen