Puzzelstukjes en persoonlijke ontwikkeling

Toen Misty aankwam verklapte mijn eigen merrie Blondine ook al één van de puzzelstukjes. Blondine heeft het leiderschap binnen mijn eigen kudde, zij is uiterst wijs, heeft veel overzicht, is autonoom en heeft een behoorlijk krachtig innerlijk. Wanneer nieuwe trainingspaarden arriveren dan observeert ze vanaf een afstand en weet ze met een oogopslag ‘wat voor fruit er in de schaal zit’. Wanneer het paarden zijn die nog veel in zichzelf te ontwikkelen hebben, of paarden die andere kwaliteiten bezitten zoals bijvoorbeeld een scherp aanvoelend vermogen of goed kunnen ondersteunen in de groepsdynamiek, dan neemt ze hooguit de moeite om even te gaan snuffelen. Bij Misty was dit een ander verhaal… Oei! Was mijn eerste gedachte! Blondine stond hoogverheven voor aan het draad, de gehele kudde achter haar in al haar innerlijke kracht groots te zijn! Oren erop en oprecht geïnteresseerd in dit nieuwe even innerlijke krachtige paard als zij zelf. Blondine is niet voor niets altijd mijn ‘uitdagingenpaard’ geweest, en toen ik haar kocht was mijn gedachte dan ook: ‘Ik weet nog niet óf dit gaat lukken, máár als het met deze lukt…. Dan lukt het met elk ander paard ook!’ Ik ben tot op heden weinig even innerlijk krachtige paarden tegen gekomen als Blondine en op goede dagen boezemt ze me nog altijd een gezonde portie angst in. Dat zij mij deze reactie gaf op dit nieuwe paard stelde me meteen op scherp: oké dit is dus een écht krachtig paard…

Misty was met recht een innerlijk krachtig paard, dit zag je ook in het feit dat zij niet bang is voor omgevingsfactoren als grote machines die voorbij reden of een bladblazer die naast de bak werd ingezet. Een oprecht innerlijk krachtig paard dat toch zo in onbalans is geraakt…. Hoe dan? De meeste innerlijk krachtige paarden zijn daarbij ook erg autonoom en daarmee weinig onderhevig aan gebeurtenissen vanuit de omgeving of bijvoorbeeld ervaringen met mensen. Een autonoom dier wordt niet makkelijk gevormd door uiterlijke omstandigheden, die zijn zelfzeker en stabiel en besluiten om tot ontwikkeling te komen. Wanneer deze dieren ‘slechte’ ervaringen meemaken dan besluiten ze hier mee om te gaan, die ondergaan dat niet. Dit zijn ook vaak de paarden die uiteindelijk het ticket slager ontvangen omdat zij besluiten: ‘hier werk ik niet aan mee’. Zij laten zich niet schaden. Waarom Misty dan toch wel? Naarmate de training vorderde en er meerder laagjes waren afgepeld, kwam het antwoord op deze vraag naar boven. Misty mag dan krachtig zijn, maar daarnaast is ze wél onzeker over zichzelf. Externe omgevingsfactoren zorgen niet voor stress, maar stelde we haar een vraag in de training waarvan zij dacht dat ze het antwoord niet wist of, nog erger, waarvan ze het antwoord misschien fout had, dát gaf stress! Wegrennen en vluchtgedrag, wanneer dat niet ging bokken en verzet en als dit niet ging dan maar afsluiten, dan hoef je er ook niet mee te dealen…

Een intense combi om krachtig te zijn en tevens onzeker, hier kwam dat zeer extreme gedrag dus vandaan. Naast deze al moeilijke combinatie was Misty ook nog eens mega fijngevoelig en ‘voelt’ en leest ze álles in je communicatie en lichaamstaal. Deze drieluik van karaktereigenschappen maakt dat Misty voor ons mensen een uiterst moeilijk paard is om mee te werken omdat je wanneer je met haar werkt moet zorgen dat álles, maar dan ook echt álles wat je doet, denkt, beweegt en uitstraalt zowel bewust als onbewust klopt. Want in deze onzekere vorm kon Misty niet goed omgaan met onduidelijke informatie waar ze geen antwoord op wist. Dat triggerde direct de overlevingsstand en het daarbij behorende gedrag. Met het achterhalen van de oorzaken van haar extreme gedrag was de eerste stap gezet, maar toen kwamen we bij de volgende vraag: hoe los je dit dan op? Hoe wordt een krachtig, onzeker, fijngevoelig paard dat een cocktail is voor instabiliteit een stabiel en fijn rijpaard? Hierop is ‘persoonlijke ontwikkeling’ het antwoord! Ja als paardeneigenaar ontkom je er ook niet aan om met je eigen persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. In dit geval ging dat onder andere over thema’s als autonomiteit, overzicht, innerlijke rust, bewustwording van emoties en onderliggende processen en oprecht het leven in de ogen durven kijken en durven voelen wat er geleefd wil worden. Dus een grote chapeau voor de eigenaar van Misty voor de mate van ontwikkeling van haar kant!

Naast persoonlijke ontwikkeling voor mensen bestaat er ook nog zoiets als persoonlijke ontwikkeling voor dieren. Écht?! Hoor ik je denken… Ja écht! Maar hoe dan?…. Nou dat noemen ze tegenwoordig ‘training’ en in het volgende blog van deze serie ga ik hier verder op in

Het inrijtraject van Misty  wordt in onderstaande blogs beschreven:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen