Verder bouwen op de basis

Daar sta je dan.. met een paard in de bak, zonder touw… en nu?!

Fijn dat ‘ie’ nieuwsgierig is en leuk dat daar al een beetje communicatie ontstaat, maar als je er geen touw aan kunt knopen dan kun je er toch niet veel mee… Uiteindelijk als je met je paarden op stap wilt gaan dan is het wel handig dat ze inderdaad iets van een touwtje en een halster kennen, maar voordat ik jullie verder meeneem in de vervolgstappen wil ik graag nog even stilstaan bij die basis. Wat gebeurt daar allemaal? Én waarom is die basis zo ontzettend belangrijk?

Je zult het mij vaak horen zeggen: ‘begin bij de basis’ ‘denk aan je basis’ of zoiets in die richting. En de reden dat ik hamer op die basis is als de basis klopt, maar dan ook écht klopt, dan fiets je de rest van de vervolgstappen zo door! Dan is het aanbieden van een hoofdstel, singel, zadel of zelfs ruiter niet moeilijk, tijdrovend of zelfs gevaarlijk. Nieuwe stappen zijn niet meer dan nieuwe stappen die een nieuwsgierig paard graag verder met jou onderzoekt. Want hij weet: In de basis kan ik hem of haar altijd vertrouwen!! Ook als het écht spannend wordt weet ik: de persoon naast mij zorgt voor veiligheid, begrijpt mij, ziet mij voor wie ik echt ben en respecteert de tijd die ik nodig heb om dingen uit te zoeken of te verwerken.

En dan is het werken met (jonge) paarden niet gevaarlijk. Want je zult zien wanneer het spannend wordt (of dat nou komt door omgevingsfactoren of door dat wat je aanbied, of een combinatie daarvan) je paard niet van je weg schrikt, in blinde paniek begint te rennen of te bokken. Deze paarden komen bij je, vragen zekerheid en steun. Heel soms wanneer het écht spannend is dan komen ze zelfs achter je staan en veiligheid zoeken, en wanneer jij ze op dat moment de helpende hand kunt bieden, jij bent die veiligheid en jij bent die steun, dan zullen ze ongelofelijk groeien in hun zelfvertrouwen, het vertrouwen in de wereld en nog meer vertrouwen krijgen in jou! Dit is de basis van een échte samenwerking. Dáár kun je opbouwen, en daar kun je opgroeien.

Er is nog iets heel moois dat je ‘verdient’ door geduldig te zijn, en te beginnen bij de basis. Op die manier krijg je een inkijkje in de pure essentie van je paard. Zonder dat daar al een laagje van negatieve ervaringen, ingevulde vooroordelen of dwang overheen zit. Door zo los te werken met dit jonge paard, werk je met zijn pure, echte innerlijk. Jij vraagt, hij of zij antwoord met het antwoord dat hij van nature zou geven. Het is zo ontzettend gaaf om te ontdekken uit welke kleuren dit ‘paardenpallet’ is op gemaakt! Uit welk hout is hij gesneden? Stoer van de buitenkant, zacht van binnen? Werk je met een paard dat onzeker is, de kat uit de boom kijkt (dat niet is aangeleerd, door fout op fout)? Of werk je met een karaktervol paard, een paard dat echt vol is, gevuld met levensenergie, wil, en karakter? Is het een paar dat al krachtig is en mag hij leren deze kracht een richting te geven? Of mag je dat onzekere paardje leren om de kracht te vinden en te stralen van binnenuit?

Wanneer je je (jonge) paard zó door en door kent, en hem dingen kan aanreiken die doorwerken op zielsniveau, hem helpt te groeien in zijn persoonlijke ontwikkeling, dán maar alleen dán bied je kwaliteit. Dan kom je van goede (oprechte) huize en heb jij je paard serieus wat te bieden. Dan ben jij niet de persoon die alleen iets wil ontvangen nee jij geeft ook waarde, kwaliteit en liefde, zonder daar wat voor terug te verlangen. En dat is een magisch proces! Als jij zo oprecht kunt geven dan is het bijna onmogelijk wat jij van deze paarden terug kan krijgen. Dat is een band voor het leven waarop elke nieuwe stap een gave is. Vol plezier, nieuwsgierigheid en vertrouwen. Maar ook een prachtig groeiproces voor jezelf. Welke stappen mag jij nog maken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? Je groeit zo, dat als je bij elkaar bent, je samen 200% bent. Je vult elkaar niet aan om samen tot die 100% te komen. Nee, je staat allebei 100% in je eigen kracht, straalt van binnenuit en samen zijn jullie dan nog zoveel meer!

Ook Agnes heeft haar eigen kleurenpalet. Welke kleuren daarbij horen, ontdek je in de volgende blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen