Werken aan balans is de sleutel tot succes

Nu we weten hoe Agnes van nature reageert, of ze bang wordt van nieuwe situaties of niet en welke ingang we hebben bij het aanleren van nieuwe dingen, kunnen we gaan werken aan balans. Waarom is werken aan balans zo ontzettend belangrijk? Naast de simpele reden dat je paard echt veel en veel langer gezond blijft wanneer hij zijn lijf correct gebruikt, is een van de belangrijkste dingen dat je met balans lichaamsbewustzijn kunt ontwikkelen.

Wanneer een paard zich bewust wordt van zijn lichaam, dan maakt hem dat heel erg zeker. Hij krijgt controle, en geen controle in de zin van: ik ben de baas dus ik doe wat ik wil, maar controle over zichzelf. Controle over zijn lijf en daarmee controle over schrikreacties, wat betekent dat het leven (en het zadelmakmaakproces) hem niet ‘overkomt’, maar dat hij er zelf een actieve bijdrage aan levert. Nog een voordeel van controle krijgen, is het moeten nemen van verantwoordelijkheid. Wanneer een paard zich bewust wordt van zijn lijf, het beetje bij beetje weet te besturen en te controleren, dan neemt hij ook meer en meer verantwoordelijkheid voor de acties die hij onderneemt. Hij weet immers waar hij uithangt, en daarmee kan hij dus ook zorgen dat dat niet in jouw ruimte is of erger ‘op’ jou.

Onbalans zorgt in 9 van de 10 gevallen voor paniekreacties, juist in dat vroege stadium van zadelmak maken. Stel je maar eens voor dat je zelf een uit de kluiten gewassen puber bent, je benen zijn veel te lang en van het woord ‘aansturing’ heb je nog nooit gehoord. Kortom je valt snel alle kanten op en hebt geen idee hoe je dit aan kunt sturen. Als je daarbij bovendien iemand op je nek draagt, dan wordt het nóg moeilijker, zeker wanneer die persoon naar links of naar rechts gaat hangen, dan is er bijna geen houden meer aan! In zo’n situatie hoeft er nog maar een klein dingetje bij te komen en de kans is groot dat we met zijn tweeën al snel op de grond belanden… Bijvoorbeeld omdat je ergens van schrikt waardoor je je onbewust snel omdraait, of je struikelt per ongeluk over je benen, of je stapt in een kuiltje. Als jij voorover valt, wat ga je dan ongemerkt doen? Juist, harder lopen! Zo voorkom je dat je met je neus in het zand valt. Voor een paard geldt deze natuurwet precies hetzelfde. In 9 van de 10 gevallen is het dus geen onwil van het paard, maar een gevolg van onbalans.

Als we nog even terugkijken naar de voorgaande blogs, dan heb ik daar veel aandacht besteed aan ‘de basis’. Ik heb verteld wat de belangrijke punten zijn en dat je al veel kunt bereiken door met je paard samen te werken op het gebied van lichaamstaal en communicatie. Wat is het grote voordeel van deze basis nu we een paar stappen verder in het proces zijn? We hebben een aantal pluspunten benoemd als veiligheid creëren, leiderschap ontvangen, ontdekken op welke manier je paard leert, en uit welk ‘kleurenpalet’ het is opgebouwd. Er komt nog een groot voordeel om de hoek kijken wanneer je met je paard bij die basis begint en dat is leesbaarheid! Leesbaarheid zul je misschien denken, maar ik zal je uitleggen wat ik daarmee bedoel en hoe het werkt. Wat doe je nu eigenlijk precies wanneer je met een paard werkt vanuit lichaamstaal en communicatie? In het werken met lichaamstaal zit een groot gemeenschappelijk iets tussen mens en dier (maakt eigenlijk niet uit welk dier), in lichaamstaal zit een gemeenschappelijke taal! Een taal zonder woorden die voor beide partijen altijd hetzelfde betekent. Daar heb je dus al een keer leesbaarheid te pakken, maar leesbaarheid komt ook nog op een andere manier langs.

Wat je doet wanneer je werkt vanuit lichaamstaal is dat je de energie in je lichaam in een bepaalde richting stuurt. De sterkte, grootte of hoeveelheid van deze energie kan daarbij gevuld zijn met een emotie of eigenlijk beter gezegd met een gevoel, bijvoorbeeld een gevoel van rust of een gevoel van vertrouwen. En voor de wederpartij (in dit geval het paard) geldt dat hetzelfde. Zij sturen de energie in hun lichaam van waaruit een beweging en richting ontstaat. In deze energie is ook te voelen in welk stadium van gemoedstoestand je paard is (rustig in vertrouwen, onzeker, angstig, woedend, enz.). Binnen deze energiestroom zijn er ontzettend veel nuances, denk maar eens aan een hengst die zijn kracht vertoont, die is groots, gevuld, heel krachtig en trots, maar hoeft helemaal niet gevaarlijk aan te voelen omdat hij alleen maar zijn pracht en kwaliteit die hij van binnen bezit laat zien. Diezelfde hengst kan ook groots, gevuld, heel krachtig en verdedigend zijn, als hij zich genoodzaakt voelt om zichzelf of zijn kudde te moeten beschermen. Daar voel je al een stuk meer onveiligheid, en dans je letterlijk op een dun koord tussen wel of niet goed aflopen van de situatie. Dezelfde hengst kan ook groots, gevuld, heel krachtig en kwaad zijn wanneer je naast het koord bent gestapt, en dan is het wel degelijk gevaarlijk!!

Zo zijn er duizenden nuances in energie die allemaal afhangen van:

  • gemoedstoestand (rustig, onrustig, onveilig of veilig gevoel, trots, vrolijk, speels, gebalanceerd, klein, onzichtbaar, ontplooiend,…),
  • de situatie waarin je je bevindt,
  • omgevingsfactoren,
  • maar ook zeker de kwaliteit die jij als mens weet bij te dragen in dit gesprek.

Ben jij een krachtige persoonlijk met veel overzicht, dan zullen veel paarden zich veilig voelen. Ben je te groot dan zullen de onzekere types van het toneel verdwijnen en zullen de krachtige types nóg krachtiger worden, en dat kan botsen!

Wanneer je dit gesprek duidelijk kunt horen, en er zeer precies aan deel kunt nemen, dan kun je voor leesbaarheid of eigenlijk beter gezegd verstaanbaarheid zorgen wanneer je je paard ‘attributen’ gaat aanbieden. Want wanneer je gaat longeren (enkel en dubbel) en op den duur rijden, dan doe je niks anders dan sturen van energie. Je eigen energie stuur je uit om dingen aan te bieden, zoals een richting, een buiging of een tempo. De energie van je paard ontvang je waaruit je kunt opmaken wat er nodig is: meer of minder of misschien duidelijker, meer veiligheid, of misschien heeft je paard alleen maar tijd nodig om het uit te vinden. Hiermee heb je een heel eerlijk proces dat op de tijd van het paard gebeurt!

Vanuit dit proces kun je dus ook op een geweldig mooie manier werken aan de balans van je paard. Want wanneer je paard (of jijzelf) uit balans is, is eigenlijk alleen de energie verkeerd. Je hebt er teveel of te weinig van, of de richting is niet congruent met het lichaam.

In de volgende blog neem ik jullie mee in de scheefheden van Agnes en hoe je ze kunt oplossen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen