The power of nature

Het karakter van je paard is enorm bepalend voor de keuze in omgang, behandeling en ondersteuning van je viervoeter. Een mooi voorbeeld lees je in het verslag van een inspirerende workshop.

Dat was een gave workshop!!
Ik ben er nog stil van, net als Dinky.

In de ochtend hebben we in de workshop aromatherapie uitgebreid gesproken over het inzetten van de olie in revalidatietrajecten en hoe belangrijk het is om het karakter van je paard mee te nemen in de olie keuze die je maakt. Zó gaaf om te zien hoe dit in de praktijk weer ontzettend mooi naar voren kwam!

Na het theorie gedeelte zijn we naar buiten gegaan om een aantal oliën aan te bieden aan de paarden en om de reacties te beoordelen. Ze gingen stuk voor stuk de verschillende oliën langs en bleven net zo lang ruiken en ervaren voordat ze een besluit namen welke ze het meeste nodig hadden. Drie van mijn paarden zijn vrij expressief qua karakter, laten duidelijk zien wat ze wel nodig hebben en wat niet. Twee van de drie hebben een groot gedeelte van hun leven heel dichtbij de natuur gewoond en zijn nog zo sterk verbonden met hun innerlijke stem en behoeftes. Zij lieten mooi zien hoe zij binnen 10 minuten al wisten welke olie het meeste voor hen kon doen. Mijn andere merrie had wat langer tijd nodig en bleef tot 3 á 4 keer toe verschillende oliën proberen voordat ze een duidelijke keuze had gemaakt.

En dan was daar Dinky!
Dinky is de pensionada van de stal, een stil ietwat onzichtbaar gedeelte van de kudde. Ze is teruggetrokken en houdt niet van veel contact. Nou eigenlijk moet ik zeggen: ze houdt niet van vele, grote, niet veel zeggende contacten. Ze doet haar eigen ding en pas wanneer jij puur en oprecht bent, een zachte oprechte verbinding wil maken, staat zij open voor contact, en weet zij de oprechte aandacht enorm te waarderen. Maar de grote energieën van de jonge, speelse paarden laat zij op haar leeftijd aan zich voorbij gaan.

Toen wij met de olie in de weide aankwamen leek ze in eerste instantie niet geïnteresseerd, Maar een af en toe gedraaid oor verraadde toch haar interesse.. na een dikke 15 minuten van ogenschijnlijke geen interesse kwam ze toch zachtjes aan dichterbij. Nadat de jonge garde uitgeraasd was, durfde ze het aan om ook een snufje te nemen. Heel bijzonder om te zien hoe zij na al die tijd stilletjes afwachten, stiekem ruiken en ervaren heel sterk voor 1 olie koos! Ze koos de melaluca of ook wel beter bekend als tee trea olie, die je goed in kunt zetten bij ontstekingen en infecties. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze olie ook mentaal veel betekend. Zoals de olie lichamelijk beschermend werkt, zo doet hij dat ook mentaal.
En precies dát gaf Dinky rust!

Het gaf haar rust en ruimte om haar eigen kwetsbare, zachte en lieve kant te tonen aan de wereld, zonder dat ze bang hoefde te zijn dat deze geschaad werd. Haar prachtige kwetsbare karakter kwam boven, tegelijkertijd met haar levenswijsheid. Haar oerkracht, stil weten en diep verbonden tot in haar ziel. In al die jaren dat zij onder het zadel aan het werk is geweest, heeft zij aan de buitenkant niet veel laten zien. Maar diep van binnen heeft zij al die tijd zo goed voor zichzelf gezorgd. Altijd heel stilletjes wetende wat goed voor haar was en wat niet.

Prachtig om te zien hoe al deze wijsheid bovenkwam en er een laag van haar afviel. Zonder het weggevallen beschermlaagje toonde ze zo puur, kwetsbaar en krachtig tegelijk. Zichtbaar genietend van de rust die het haar gaf. Nu nog een paar uur later is ze er stil en tevreden van!

Het was een magisch moment, waarin wij en alle andere paarden stil werden. Dankbaar dat we hier getuige van mochten zijn en vooral ook dat Dinky dit op haar oude dag heeft mogen ervaren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen