Werken aan jezelf om een rijker mens te worden

‘Je bent hier niet om jezelf te verbeteren, je was en bent al goed zoals je bent: je hebt je leven tot nu toe ‘overleefd’, anders stond je hier niet. Je gaat met jezelf aan de slag om een (nog) breder perspectief te ontwikkelen, om een rijker mens te worden.’

Eén van de inzichten die bij Joke haar sessies ‘Paarden-kwartjes’ centraal stond. En hoe mooi en  krachtig is die?! Neem de woorden maar eens goed in je op en voel wat het met je doet… Het haalt op diepe lagen verplichtingen, (voor-)oordelen, goed en fout of zwart en wit weg. Het verzacht en bevestigt: iedereen, ook jij, is al goed zoals hij of zij is en het feit dat je je leven tot nu toe hebt overleefd, laat zien dat je het goed genoeg hebt gedaan! Je hoeft niet beter, je hoeft niet anders. Je hoeft niet te voldoen aan gemeenschappelijke en culturele maatstaven. Daarentegen mag je wel open worden, durven stralen, in contact durven zijn, emoties leren ervaren en omarmen. Volledig met jezelf naar voren durven komen en ontdekken dat jij als mens altijd rijker wordt van alles dat je doet en mee maakt. Elke nieuwe ervaring creëert een beetje meer jij! Niet beter of slechter, maar méér.

Het mooie van ‘Paarden-kwartjes’ is dat het je leert dat alle eigenschappen die je bezit en alle eigenschappen die je wat minder bezit mooie eigenschappen zijn. Ook al ziet de maatschappij een aantal eigenschappen als ‘schaduweigenschappen’ en hebben we daar met zijn allen een oordeel aan gehangen. Daardoor veroordelen we deze onderdelen van onszelf als we ontdekken dat we ze bezitten. Paarden niet. Zij zien alle eigenschappen als mogelijkheden en kijken in welke vorm, hoeveelheid, positie en samenstelling deze eigenschappen het best tot hun recht komen. Voor henzelf maar vooral ook voor de kudde als geheel. Zij omarmen in plaats van dat zij afstoten.  

Aan het begin van de training was het voor Joke best lastig om te benoemen welke kwaliteiten ze zelf al heeft en welke kwaliteiten nog wat ontwikkeling konden gebruiken. Benoemen was lastig omdat voelen nog moeilijker was… Na een training of drie waarbij Ice ogenschijnlijk ongeïnteresseerd op een plukje hooi bleef staan kauwen, werd helder waarom voelen zo lastig was. Een sensitieve vrouw die is opgegroeid in een wereld van ‘niet lullen maar poetsen’ had al snel geleerd dat intunen op een ander belangrijk is. Belangrijk om op dat moment in de wereld te overleven zoals die toen was, maar het bracht onbewust ook een boodschap die later werd omgevormd tot overtuiging dat voor een ander klaar staan belangrijker is dan er zijn voor jezelf. Daarmee werd aanvoelen wat een ander nodig had geen probleem en ontwikkelde ze die kwaliteit tot in perfectie. Maar nu de vraag werd gesteld: wat is er nodig voor jou? Waar ligt behoefte om te ontwikkelen en wat zou jij graag willen in het leven? Bleek dat een lastige, haast onmogelijk te beantwoorden vraag.

In het volgende blog lees je welke kwaliteiten Joke al bezat en hoe zij op zoek moest naar een goede balans om deze niet alleen voor anderen, maar ook voor zichzelf in te zetten.

Het paarden-kwartjes traject van Joke wordt in onderstaande blogs beschreven:

Wil je graag waardevolle inzichten geven aan iemand die ze op dit moment gebruiken kan? Kijk dan in de webshop bij giftcard. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen