In stap naar eigen bewustzijn en een solide basis voor jezelf en het paard

De uitgebreide fysieke en mentale ondersteuning door middel van voeding en supplementen was een belangrijk element bij Elodi’s herstel. Beweging was een ander. Door het opbouwen van de beweging begin je ook weer de bloedsomloop te stimuleren, en door de opbouwende belasting wordt het nieuw aangemaakte bot aangesterkt. Vooral de stimulans in de bloedsomloop geeft een enorme boost aan het herstelproces, dit hebben we dan ook verder uitgebreid door haar bijna dagelijks naast het wandelen helemaal door te masseren. Het aansterken van het bot gebeurt maar heel geleidelijk, maar de bloedcirculatie kun je beduidend verbeteren wat alleen maar positief bijdraagt aan het herstel. Misschien wel het meest mooie besef en/of resultaat is wát je allemaal met dat stappen kunt bereiken/ opbouwen!

Naast alle bovengenoemde fysieke voordelen heeft het ook grote waarde op het gebied van communicatie, verbinding, relatieopbouw en lichaamsbewustzijn. Eigenlijk legt het de basis voor alles wat je verder op en met je paard gaat doen. Je bouwt de relatie waarin in de basis alles aanwezig is: lichaamstaal, begrip voor elkaar, kennis van elkaar, wie zijn jullie als persoon en waar zitten de groeipunten? Samenwerking, verbinding, communicatie, vertrouwen, leiderschap, afspraken, enzovoort, enzovoort. En dat allemaal in die op het oog simpel lijkende rondjes stap!

Die eenvoudige of vaak ook wel saai genoemde rondjes stap geven dus heel mooi de ruimte om te werken aan een stukje bewustwording, zowel bij jezelf als bij je paard. Je hebt de kans om samen te leren communiceren, aan te geven wat je wel en niet verwacht. Je hebt de kans om je paard heel bewust te maken van jouw persoonlijke ruimte: ongeacht hoe druk dat het paard of de mens zich van binnen misschien voelt, er moet altijd respect zijn voor elkaars ruimte. Dat betekent ook dat het paard zich bewust zal moeten worden zijn of haar eigen ruimte zodat hij ook weet waar hij uithangt met zijn lijf en dus rekening kan leren houden met de ander.

Door heel bewust met je eigen ruimte om te gaan en je eigen grenzen aan te geven, word je ook meer en meer bewust van je eigen lichaamstaal. Welke richting stuur je eigenlijk uit, met welke energie vul je je lijf? Misschien is jouw energie wel veel te hoog voor dit paard dat al onder spanning staat waardoor het gaat knallen, maar misschien sta je juist wel niet krachtig genoeg in het heetst van de strijd waardoor grenzen niet duidelijk genoeg zijn en dus niet kunnen zorgen voor veiligheid en rust. Wat vertelt dat eigenlijk over jezelf? Als je niet volledig in je kracht kunt staan en je eigen ruimte durft in te nemen? Voel je je wel waardevol genoeg?.. of gaat die andere altijd voor?

Kortom heel waardevolle tijd met je paard samen! Ook het leren samen zijn zonder verwachting, zonder prestatie kan veel goeds teweeg brengen in je samenwerking en relatie.

En dan komt de lang verwachte dag: dé controle foto… Spannend! Na lang werken en veel tijd en zorg is daar dan dat verlossende antwoord: het is genezen! Je mag nu écht gaan opbouwen met je training, en stel je dan eens voor dat je qua lichaamstaal al zo ontzettend scherp op elkaar bent afgesteld dat je ook op een cirkel van 20 meter het lijf van je paard exact kunt sturen. Dan wordt 10 minuutjes opbouwend longeren aan de enkele lijn, 10 hele waardevolle minuten! Want daarin heb je al zoveel kwaliteit te bieden als het gaat om balans, lichaamshouding, tempocontrole, gewichtscontrole, energiecontrole(!) dat je in 10 minuten al veel kunt betekenen in het correct aanleren en gebruiken van het lijf, waardoor de doorstroming goed op gang kan komen. Daarnaast voorkom je vanaf dag 1 al overbelasting en compensatie vanuit (natuurlijke)scheefheden, waardoor je paard ook op lange termijn gezond kan blijven.

Zoals de titel het al verklapt: True Connection is never temporary! De band die je in de basis opbouwt, is niet tijdelijk: je legt de basis naar elke volgende stap die jullie samen gaan maken. Mits je natuurlijk je bewustzijn blijft vasthouden, ook wanneer er misschien weer verwachting of prestatiedruk om de hoek komt kijken… Voorwaarde is altijd: blijf oprecht. En stel je dan eens voor dat je ook vanuit het zadel een samenwerking op het kleinste niveau hebt… dat jouw paard aansluit op elke millimeter die jij verandert in je lijf. Dat je vanuit een volledig eigen lichaamsbewustzijn en beheersing elke oefening kunt doorvoelen, helemaal kunt ‘proeven’ en hem vanuit die beleving mee kunt geven aan je paard en dat het paard zelf er ook volledig bewust en gecontroleerd elke millimeter, elke toon, elke energieverandering en elke pas kan ervaren, doorvoelen en proeven…

Die dans van jullie samen in een tijdloos moment, dát is True Connection!
En true connection is: ontegenzeggelijk magisch!

Het revalidatietraject van Elodie wordt in onderstaande blogs beschreven:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen