Overtuigingskracht

Een kleine week heb ik nagedacht voordat ik de eigenaresse terugbelde voor overleg. Samen hebben we alle opties besproken en kwamen tot een besluit: Guus zou bij ons op stal komen en we zouden in kleine stappen gaan werken aan ruimte, communicatie, leiderschap én overtuigingskracht. Voor Grote Guus met een eigen wil kwam het goed uit dat ze deze omwille van haar formaat vaak kon doordrukken. Dit had echter ook een keerzijde: in heel veel moeilijke situaties ervaarde ze dat ze er alleen voor stond… (Dit gedrag liet ze namelijk ook in de kudde zien). Voor veel jonge paarden is dat geen prettige ervaring. Ze kunnen dan wel veel leiderschapskwaliteiten bezitten en al erg autonoom zijn, maar ze missen vaak nog de levenservaring om te weten wat te doen in moeilijke of enge situaties.

Afgaand op het verhaal dat de eigenaresse schetste, gokte ik dat dat bij Guus ook nog wel eens het geval kon zijn. Ik had de merrie voor ze kwam niet zelf gezien voor een intake omdat ze helemaal op Terschelling woont. Dat maakte het inschatten lastiger, maar met alle informatie die de eigenaresse over de telefoon met me had gedeeld, had ik een zo goed mogelijk beeld van haar geschetst. Eenmaal besloten dat ze zou komen, begon voor Guus de grote reis naar het vasteland en het ‘verre oosten’…

In de eerste twee ‘wen weken’ bleken we qua inschatting aardig op de goede weg te zitten. Op momenten dat het Guus uitkomt, bevalt het haar enorm dat ze zo groot en zo sterk is, maar op spannende momenten was er vooral toch veel paniek bij haar. Door een goede voorbereiding kon ik op dag 1, les 1 gelijk duidelijk maken dat lostrekken in Twente in elk geval niet meer ging gebeuren. Twee mega grote ogen keken mij geheel verbaasd en lichtelijk geschokt aan… dat zo’n klein ‘menske’ zoveel overtuigingskracht in zich droeg… Ik was blij dat het gelukt was en wist dat de verbazing en de indruk zouden leiden tot verzachting met de tijd, want met dit soort type paarden is de kracht van de overtuiging het enige dat je hebt om mee te werken. Ik ben natuurlijk fysiek gezien nooit sterk genoeg om zo’n paard te houden en ik zal dat ook nooit worden, net als alle medemensen op deze aarde. Dus dat deze mindset geswitcht is in deze ene, en enkele opening, was een belangrijke stap om te zetten.

Het trainingstraject van Guus  wordt in onderstaande blogs beschreven:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen