Hoogsensitiveit: van valkuil naar kracht | Deel 1

In het voorgaande blog vertelden we over hoe de hoogsensitiviteit van Catch tot een valkuil was ontwikkeld. Voordat we verder duiken in het oplossen van zijn fysieke klachten, is het belangrijk om eerst nog iets dieper in te gaan op het onderwerp hoogsensitiviteit. Het is een onderwerp dat ik erg veel tegenkom bij mensen en paarden en waar nog maar heel weinig aandacht aan wordt besteed in boeken, teksten en andere informatie over paarden trainen. Het is een onderwerp dat vaak naar voren komt bij coachingssessies en veel mensen ervaren het als een probleem, een valkuil, een blinde vlek… Zo eentje die je maar niet kunt vatten. Hoe kan dat nou? Zoveel mensen (en dieren) die er ‘last’ van hebben en maar zo weinig daadwerkelijk nuttige informatie over hoe ermee om te gaan beschikbaar… Daar gaan we verandering in brengen!

Dankzij Catch heb ik hier namelijk de afgelopen 3,5 jaar enorm veel in gezocht, gefaald, gefrustreerd geweest, gevonden, verloren, hervonden, afgebroken en weer opgebouwd, om gehuild, kwaad door geworden en uiteindelijk… inzicht in verkregen. Want om eerlijk te zijn, heb ik in eerste instantie lange tijd niet graag met Catch gewerkt. Van de ene kant was ik in rouw over het feit dat hij ‘vervanging’ was voor ‘Mijn Blondine’ die ik helemaal niet wílde vervangen. En van de andere kant kon ik dit paard maar niet begrijpen. Ik probeerde en probeerde, gaf en gaf en kreeg er voor mijn gevoel bijna niets voor terug. Lange tijd kon ik niet vinden wat het was met dit paard, waarom was hij bang voor ogenschijnlijk niks? Kon hij het ene moment relaxed zijn, waarna hij zich binnen seconden volledig verloor in onzekerheid en spanning. Maar bovenal: die leegte van hem…. Oef vreselijk! Daar kon ik helemaal niks mee. Het maakte me onzeker en met momenten tot aan het radeloze aan toe. Tot op een dag het kwartje viel: hoogsensitiviteit!

Iemand wees mij op het feit dat hij de wereld net zo ervaarde als ik zelf deed. Hij hoorde, zag, rook, proefde en VOELDE alles(!) in en om hem heen, net als ik…. Bam! 3 jaar aan onbegrip viel in één keer op zijn plek. Al die momenten waarbij ik naar hem heb staan kijken met de vraagtekens in mijn ogen: wat doe je nou?…. begreep ik in die ene seconde. Dát doe je nou! Dát voel je nou! Daarom reageer je zo! Hé hé, wat een opluchting! Ik begrijp eindelijk ‘waarom’ en voor iedereen die mij een beetje kent die weet dat het ‘waarom’ voor mij héél erg belangrijk is! 😉 Maar goed, met alleen ‘waarom dan’ ben je er natuurlijk nog niet… Want ik begreep nu wel wáárom hij zo onzeker was, en wáárom hij zo snel van zichzelf weg was, maar ik wist zelf evenmin hoe je dat op kunt lossen want het zijn supervet mijn eigen thema’s. En hoe leer je iemand anders hoe hij iets kan ontwikkelen als je voor jezelf die weg nog niet kent?

Onder goede begeleiding zijn wij samen gaan zoeken naar antwoorden op deze vragen. Tijdens deze zoektocht kwamen die heel langzaam naar voren, beginnend met een besef. Een besef krijgen van hóeveel je eigenlijk oppikt van die buitenwereld rond jou en hóe snel je daardoor wegbent van jezelf. Voor mij en Catch, en ik vermoed voor héél veel hoogsensitieve mensen, gold dat dat echt veel meer en veel sneller was dan dat wij ons bewust waren. Het kleurloze, transparante gevoel dat ik in de vorige blog schetste, heb ik zelf ook en ik zie het meer en meer ook tijdens Paarden-Kwartjes trainingen bij anderen. Als jij hoogsensitief bent geboren, dan ben je vaak al weg van jezelf voordat je echt een eigen bewustzijn krijgt. Je groeit op met transparantie in je eigen zijn en in je persoonlijke ruimte en elke kleuring van de omgeving komt binnen en voelt als die van jou. Jij hebt immers weinig eigen kleur en beweegt zo makkelijk mee met de kleur van anderen, dat het voelt alsof het van jezelf is. Dit geldt voor emoties, gedachten, gevoelens, ervaringen, situaties, weersomstandigheden, groepsdynamieken, traumatische ervaringen die als thema’s hinderen, enz. Wanneer je hoogsensitiviteit bent, is het in eerste instantie onwaarschijnlijk moeilijk om te achterhalen wat van anderen is en wat van jou. Dit geldt óók voor paarden. 

In het volgende blog lees je meer over de hooggevoeligheid van Catch en hoe we hier een kracht van hebben gemaakt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen