Van revalidatiepaard naar rijpaard

Het laatste deel van Ice zijn revalidatie: van revalidatiepaard naar rijpaard. Een behoorlijke stap want wanneer ontvang je als paard nu meer informatie in 1 keer dan wanneer er een ruiter op je rug zit?

Er komt informatie uit de omgeving, je voelt allerlei tuigage op je lijf, via dat tuigage komt ook nog aanraking en informatie van die ruiter, je moet je druk maken over je eigen balans + het ruitergewicht dat deze balans kan verstoren. De ruiter draagt allerlei vaak onbewuste informatie met zich mee als emoties en ervaringen die samen komen met je eigen emoties en ervaringen als paard… Het was dus nog een heel proces om hier samen met Ice doorheen te werken, en dat hebben we dan ook maar weer gedaan in kleine stapjes.

Met Ice hebben we een behoorlijk intensieve revalidatie achter de rug, waarin we veel gezocht, geprobeerd, aangepast en gevonden hebben. Maar naast deze informatieve, kennisgerelateerde zoektocht was het ook intensief wat betreft mijn eigen proces en ontwikkeling. In het begin natuurlijk intens verdrietig omdat mijn eigen paard zo ziek was en misschien zelfs zou sterven, en later vaak vertwijfeld over de slagingskans, verdrietig om het leed en de worsteling die ik voor mij zag bij dat paard, maar uiteindelijk ook euforische momenten bij elk stapje dat wel lukte!
Naast dat deze revalidatie heel veel inzicht, kennis en kunde met zich meebracht, heb ik van Ice wellicht nog het meeste geleerd over kuddetaal, mijn eigen lichaamstaal en mijn bewustheid daarvan.

Ice was natuurlijk veel kwijt door de vergiftiging, maar 1 ding was hij niet ‘vergeten’ :: kuddetaal! Toen alles onmogelijk was en elke vraag te groot, leek er even geen uitweg of oplossing te zijn naar herstel. Een collega trainer en behandelaar keek een keer met mij mee met de training en gaf mij de waardevolle tip te gaan werken vanuit kuddetaal. Een klein voorbeeldje: een positie achter het paard is drijvend, een positie voor het paard is remmend. Je kunt een richting vanuit je buik naar buiten sturen, of naar binnen vragen, en wanneer je dit soort dingen leert combineren, kun je met alleen je lichaamstaal heel veel duidelijk maken aan een paard! Zelfs wanneer deze niet eens meer weet hoe hij moet lopen.

Naast deze bewustwording van lichaamstaal dwong Ice mij ook om mij nog meer bewust te worden van mijn eigen staat van zijn. Was ik verdrietig? Onzeker? Vrolijk? Enthousiast? Al deze ‘lading’ draag je bij je, en is in zekere zin ook informatie die een paard ontvangt. Ice had nogal moeite met ontvangen en verwerken van informatie, en op momenten dat ik met veel onbewuste extra lading de training startte, eindigde dit ook al gauw in een escalatie of stagnatie.
Het was een heel proces, en ook nu blijft het nog met veel aandacht trainen. Maar drie jaar verder kunnen we denk ik wel zeggen dat Ice in ieder geval zichzelf weer heeft teruggevonden! Hij is vrolijk, spontaan, lekker puberaal nu dat weer kan en kan zich weer redden in zijn dagelijkse doen.

Je ziet nog altijd in de overgangen af en toe wat hapering maar verder is hij eigenlijk helemaal weer op geknapt. Het werken onder het zadel doen we met korte momenten, veel rust en bewustzijn, en het is zeker nog een lange weg zoeken naar balans en gedragenheid. Maar het feit dat dit paard weer zin in het leven heeft en in principe alles kan doen wat een gewoon paard ook kan doen maakt mij een gelukkig mens! En we kunnen nu dan ook zeggen dat Ice de ontwikkeling van revalidatiepaard tot rijpaard met succes heeft kunnen maken.

Ik zeg missie geslaagd! Zeker als je ziet dat Ice na afronding van zijn revalidatietraject een paard is mét een eigen toekomst waarbij zijn levenswijsheid volledig tot zijn recht komt en hij een waardevolle bijdrage kan leveren aan het leven van anderen.Vanuit onze zoektocht is een training ontstaan voor iedereen die ernaar verlangt meer puur in het leven te staan, te voelen en te weten wie je in je kern bent, en dit vrijuit durven leven. Puur en kwetsbaar maar nooit overgeleverd aan de mening of goedkeuring van een ander. Samengevat in de letters van zijn naam:

I * Inspiring
C* Changing
E * Evolving

Becoming your bold and GOLD inner self. Meer informatie over de training ‘Paardenkwartjes’ vind je in de webshop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen