Het kleurenpalet van Agnes

Zoals aangegeven in het vorige blog dat ging over het leggen van een goede basis, vertel ik jullie in dit blog meer over het ‘kleurenpalet’ van Agnes. Ik ga in op uit welke ‘kleuren’ zij is op gebouwd en welke kwaliteiten zij van nature bezit.

Op het eerste oog is Agnes een wat ielig pony’tje met veel spanning op de bovenlijn. Ondanks dat heeft ze vlugge bewegingen. Ze is snel en rillerig en lijkt vooral de kat uit de boom te kijken. Op het eerste oog denk je dus een onzeker paardje. Ik ken een klein stukje van Agnes haar geschiedenis en ik weet waar zij als jong paard is opgegroeid. Ze heeft een mooie start gehad in een fijne gemêleerde kudde, maar in deze kudde waren ook veel grote, jonge en onstuimige paarden. Een valpartij in de wei is dus niet onmogelijk en zou zomaar kunnen verklaren waarom zij zoveel spanning vasthoudt in de bovenlijn en met name rond om het bekken.

De eerste keren dat ik met haar aan de slag ga, lijkt mijn eerste indruk te kloppen. Ze is ontzettend zenuwachtig en onzeker en bij het minste of geringste staat ze te trillen op haar benen. Vluchten lijkt dus haar eerste instinct en tijd nemen om iets te onderzoeken is geen optie. Toch blijkt niets minder waar te zijn. Onder dat onzekere uiterlijk zit een bijzonder krachtige en wijze pony! Ze is een prachtige mix van kracht en vuur, zacht en wijs. Ze kan heel sterk contact leggen en op een hele zachte manier communiceren zonder daarbij zelf van het toneel te verdwijnen. Ze heeft passie en vuur en kan prachtig stralen van binnenuit. Maar waarom oogt ze dan in eerste instantie toch zo onzeker?

Zoals ik al vertelde, heeft Agnes een fijne start gehad in een grote kudde waarbij ze 24/7 buiten liep. Kuddetaal zit dus in haar bloed en wanneer het op deze communicatie aankomt, dan weet ze precies waar het over gaat. Ze kent haar plek binnen deze groep en binnen de veiligheid van deze groep kan zij haar prachtige kanten laten zien en inzetten. Maar wat gebeurde er toen ze bij mij in training kwam? Ze was alleen, los van de veiligheid van haar kudde, in een wereld die ze nog nooit had gezien en omgeven door wezens die op het eerste oog een hele vreemde taal leken te spreken. Achteraf gezien was die overgang veel te groot met als gevolg dat Agnes zich niet veilig voelde en alles als gevaarlijk ervaarde. Vandaar de grote onzekerheid. En wanneer je je niet veilig voelt, dan is het al helemaal geen goed idee om de binnenkant van je karakter te laten zien!

Dit toont ook meteen hoe fragiel dat begin écht is. Hoe snel je vertrouwen beschadigt en hoe klein je kans is om een krachtige vertrouwensband op te bouwen. Was ik vanaf dag 1 begonnen met grote stappen en nieuwe dingen, dan had Agnes geen kans gehad om te ontdekken dat deze nieuwe wereld niet zo eng is als gedacht. En dat deze ‘wezens op twee benen’ ook kunnen communiceren in een taal die zij begrijpt. Dan had zij dus ook geen kans gehad om die prachtige binnenkant te laten zien en was ze zeer waarschijnlijk vanuit angst en onzekerheid gaan reageren. Paarden die reageren vanuit angst kunnen zeer gevaarlijk zijn, en dan was dit traject om haar zadelmak te maken zeker niet zo fijn verlopen als dat nu het geval was.

Elk paard is verschillend en daarmee is de wijze van dingen aanbieden ook bij elk paard anders. In de volgende blog kun je lezen over de manier waarop ik Agnes nieuwe dingen aan heb geboden en hoe zij daarop reageerde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen